Artvin 1 Şubesi

Mezarından destanlar yayılan kurucu genel başkanımızı rahmetle anıyoruz

“En büyük zaferler büyük ruhlarındır” (Mehmet Akif İnan)

Kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan’ı, vefatının 23. yılında rahmetle yâd ediyoruz. Edebiyat dünyamızın ‘Yedi Güzel Adam’ından ‘Kudüs Şairi’ olarak da bilinen yazar, düşünür, hareket adamı Mehmet Akif İnan, özü, sözü, kalemi ve kelamıyla ömrünü memleketine, milletine, kültürüne adamış; nezih, naif, kültürlü, kişiliğiyle hayatındaki sayısız insana öğretmen,  ağabey, dost, yoldaş, arkadaş olmuştur. İnançlı, kararlı, cesur, eylemci tarafıyla önder, lider olmuş müstesna bir şahsiyet olan Akif İnan, inanç, iddia ve idealleri doğrultusunda, anlamlı, bereketli bir ömür yaşamıştır.

1940 yılında Urfa’da doğup daha lise yıllarında yetkin bir edebiyat ve düşünce seviyesine ulaşan Akif İnan, sahici bir aydın sorumluluğuyla günlük yazılarını Yeni Devir ve sonra Milli Gazete’de, şiir ve denemelerini daha çok Mavera Dergisi’nde yayınlamıştır. 1970’lerde fırsatını bulduğu her durumda özellikle gençlere verdiği konferanslar 90’lı yıllarda hız ve yoğunluk kazanmıştır. Bu yeni dönemde Anadolu’yu karış karış gezip yerli ve millî kültüre dönmenin hayatî önemini güçlü bir dille vurgulayarak yeni bir uyanış hareketine öncülük etmiştir. Çok kısa zamanda söz bereketlenmiş, başlattığı uyanış ve toparlanış hareketi, aydınlık bir çağlayana dönüşmüştür. Bu ruh ve amaçla 1992’de 14 arkadaşıyla Eğitim-Bir-Sen’i kurmuştur.

Eğitim-Bir-Sen, eğitim çalışanlarının özlük haklarını iyileştirmenin yanı sıra, Türkiye’nin entelektüel birikimini toparlayıp harekete geçirmek suretiyle eğitimde kök değerlerimize dönüşü savunan yerli ve millî bir hareket olarak günümüzde sadece ülkemizde değil, bütün dünyada sendikacılığa yeni bir soluk getirmiş; hak, emek ve özgürlük mücadelesinde onlarca kazanıma imza atmıştır.

“Kim demiş her şeyin bitişi ölüm/ Destanlar yayılır mezarımızdan”

Eğitim-Bir-Sen olarak, Kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan’ın gösterdiği medeniyet ufkuna doğru şaşmayan ve azalmayan heyecanla yürüyüşümüzü sürdürüyor, onun adını ve ideallerini yaşatmak için Mehmet Akif İnan Vakfı’nda çeşitli faaliyetler organize ediyoruz. Hayattayken yayımladıklarının yanı sıra, gazete ve dergilerdeki yazılarını belli bir tasnifle bir araya getirip kitaplaştırdık. Ayrıca sanatçı ve düşünür yanından sendikacılığına kadar hazırlayıp yayımladığımız birçok kitabın gördüğü ilgi bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.

Akif İnan ve arkadaşlarından aldığımız emaneti zirveye, oradan yeni ufuklara ve en nihayet yeryüzünün ulaşabildiğimiz her coğrafyasına yepyeni umutların müjdesi olarak taşımaktan onur ve gurur duyuyoruz.

“Yaslasam gövdemi karlı dağlara/ Sonsuz bir uykuya kavuşsam bir gün”, “Bitirip şu kara kuru ekmeği/ Göç etsem diyorum yar ellerine” mısralarıyla aidiyetini ve vuslat arzusunu dile getiren Mehmet Akif İnan, 6 Ocak 2000’de ‘yar ellerine göçtü.’

Urfa’da, Harran Kapısı’nın dışındaki ‘Semt-i Hâmüşan’da ebedi uykusunda, bıraktığı destanı yaşatanları izleyen uygarlık savaşçısını, Kudüs Şairi Mehmet Akif İnan’ı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.